År 2007 skapade jag ett konto hos Joost, det var ett program man laddade ner till sin dator och sedan kollade man på streamade videor där. Det fanns inte så mycket långfilmer, inga om jag minns rätt och programmet var rätt avancerat dessutom var det inte speciellt mycket folk som använde det, mest datornördar. Därför slog det aldrig igenom…
Jag använde det ett tag men det dog ut rätt fort då det inte fanns så mycket kommersiella program.
Nu har grundaren till Joost meddelat att man lämnar marknaden helt och hållet.


Nu, två år senare släpps en ny tjänst, Voddler, den liksom Spotify är från Sverige. Deras mål är att vara som ett Spotify fast för filmer. Det skall ha arbetat med tjänsten sedan 2005 och nu är de klara. Idag lanseras det.

Det finns redan avtal med många av de stora filmbolagen och det finns en väldans massa fillmer som redan är tillgängliga för nedladdning. De första inbjudningarna till betaversionen släpps idag och ni som använder Bredbandsbolaget kan få förtur på deras sida. Vi andra får tyvärr vänta ett tag.

Voddler skall vara motsatsen fill fildelningssidorna med torrents där filmkvaliten varierar, det sägs vara framtiden både för oss användare och för de stora filmbolagen. Och det tror jag med. När folk väl ”kännt” på Spotify och märkt hur otroligt smidigt det är så vill de inte ha något annat. De vill inte sitta flera timmar och vänta på en film som skall laddas ner till sin dator för att sen upptäcka att det är dålig kvalite eller att ljudet saknas. Folk vill ha det snabbt och smidigt, utan några större problem.

Liksom Spotify kan Voddler användas i olika versioner, en reklamfinanseierad, en med månadsabonemang och en där man kan betala per film man vill se. Sistnämda är meningen att man skall kunna titta på filmen samtidigt som de går upp på bio.
De lite äldre filmerna finns tillgängliga i månadssversionen för att sedan komma till den reklamfinansierade versionen. Helt okej enligt mig, är man villig att betala lite får man det bästa och nyaste, är man snål eller kanske inte använder tjänsten så ofta att man tycker det är vettigt att betala så får man helt enklet vänta lite.
Men vet man det här från början lär det ju inte vara några problem.

Voddler landseras i en full version till hösten och jag längtar.